Met wie ga je op expeditie?
Je gaat niet zomaar met iedereen op expeditie. Daarom stel ik me graag even aan je voor. Ik ben Marjolein Lam, geboren en getogen Brabantse. Samen met mijn partner woon ik alweer heel wat jaren met veel plezier in Den Bosch. Mijn grote hobby is reizen. Ik beleefde al veel mooie avonturen; van fietsen op een tandem in Azië, tot the big five spotten vanuit een daktent op een jeep in Afrika. Ook in mijn werk heb ik veel ‘gereisd’. Ik durf mijzelf inmiddels wel ervaringsdeskundige in de zoektocht naar passend werk te noemen. Na mijn persoonlijke ‘expeditie werk’ vond ik uiteindelijk de baan die bij mij paste.

Soms duurt het even…
Van welk werk word ik nu blij? Ik doorliep heel wat banen om daar achter te komen. Steeds weer vroeg ik mij af:
  • waar ben ik goed in?
  • wat geeft energie?
Het duurde wel even voordat ik deze vragen kon beantwoorden. Mijn zoektocht was soms frustrerend, maar ook heel leerzaam.

Dit is het!
Mijn ogen gingen open toen ik bij het UWV werkte. Ik maakte daar de overgang van WAO naar WIA mee en ik maakte kennis met de wereld van de sociale zekerheid. En toen wist ik het: dit was materie die mij pakte, hier moest ik iets mee gaan doen.

Focus op de medewerker én de werkgever
Ik startte mijn carrière in de sociale zekerheid als casemanager verzuim. Het begeleiden van zieke medewerkers stond in deze functie centraal. Daarna maakte ik de overstap naar consultancy. Ik adviseerde werkgevers over het eigenrisicodragerschap voor de WIA. Door deze twee functies leerde ik zowel kijken vanuit het perspectief van de medewerker als van de werkgever. Deze kennis en ervaring komen mij goed van pas in mijn huidige werk als zelfstandig arbeidsdeskundige.

Voeten in de klei
Mijn ‘expeditie werk’ leerde mij dat ik het liefst met de voeten in de klei sta. Ik word blij van:
  • een open en eerlijk gesprek
  • het doorgronden van de situatie 
  • samen zoeken naar een oplossing
 
Doelgericht, concreet en duidelijk
Ik houd van concrete projecten met een kop en een staart. Ik ben goed in het brengen van structuur en duidelijkheid. Ik pak door en streef altijd naar een mooi eindproduct. En daarna? Dan is het tijd voor het volgende project. Want er valt nog zoveel te ontdekken in de wereld van werk!